Vols llegir? Tria de confinament

2020, l’any de la plaga. Aquest podria ser el títol d’una novel.la dramàtica, o si més no, apocalíptica. Però res és ficció, la realitat més dura d’aquest Covid19 està provocant un daltabaix desmesurat. Però no hem de baixar la guàrdia i mantenir-nos ferms amb la convicció que ens en sortirem.

Una de les conseqüències d’aquest estat d’alarma sanitàri, és la decisió final de celebrar el Sant Jordi, per primera vegada i sense que serveixi de precedent, el 23 de juliol, que segons el calendari és celebra la festivitat de Santa Brígida de Suècia, patrona d’Europa.

La Cambra del Llibre, que aplega editors, llibreters, distribuïdors i impressors, juntament amb el Gremi de Floristes, han fet pública aquesta decisió, de celebrar el Sant Jordi en la nova data proposada, a canvi de no fer-ho en la tradicional del 23 d’abril, una data ja que s’escau en la part final de l’Estat d’Alarma decretat (en principi i amb possible ampliació) fins el dia 26.

Un fet històric. Al principi, el 1926, la data de celebració del Sant Jordi era el 7 d’octubre

Malgrat la no celebracio del Sant Jordi el 23 d’abri, no treu que la gent, els lectors, es resignin sense ni més ni menys a no adquirir cap llibre. Per aquest motiu, llibreries i editors han posat en marxa diversos sistemes per poder comprar-los.

Els llibres es poden comprar, via pàgina web de les editorials, i rebre amb servei a domicili; fer la compra en format llibre electrònic, o també a través de supermercats, papereries i quioscos amb llibres (comerç de proximitat i permès la seva obertura en estat de confinament, declarats com a servei essencial). També un bon grapat de llibreries arreu de Catalunya, ofereixen la possibilitat de fer la reserva mitjantçant el pagament avançat, de llibres que posteriorment quan és permeti la lliure circulació, es podrà anar a recollir els llibres reservats.

En fi, tot sigui per mantenir el consum literari i econòmic del sector, molt malmès per aquest estat d’alarma sanitari. I que evidentment, la Cultura en general, està patint de les seves greus conseqüències.

En aquest post, us volem oferir unes quantes novetats i propostes literàries, que anirem sumant d’altres en les properes setmanes. La tria recull varietat de gèneres i d’autors, i està molt clar, que és una petita proporció del gran abastament de títols que disposem de lectura.

ACTUALITAT

“Un Dels nostres. Identitats en conflicte a Catalunya” de Toni Cruanyes (Pòrtic Edicions)

Toni Cruanyes explica els secrets darrere del TeleNotícies durant el conflicte polític dels últims anys: des del referèndum de l’1 d’Octubre fins al judici al Tribunal Suprem… i la tensió viscuda per les amenaces continuades contra TV3. A mig camí entre les memòries i l’assaig històric, Cruanyes planteja què queda de la identitat catalana, més enllà de la política.

HISTÒRIA

“La noia de la resistència” de Xulio Ricardo Trigo, (Columna)

Una novel·la plena de tendresa que enllaça dues èpoques i ens mostra com d’importants són les arrels personals. Uns personatges que encarnen la força dels ideals i retraten persones anònimes que vencien la por per lluitar contra el monstre del feixisme. Ambientada al Paris ocupats pels Nazis als anys quaranta, i a la Catalunya dels anys noranta.

NARRATIVA

“Pluja d’estels” de Laia Aguilar –Premi Josep Pla 2020- (Destino)

Un grup d’amics es reuneixen cinc anys després d’un tràgic accident en una casa al Cap de Creus. Durant la trobada, es diverteixen i comparteixen confidències, però també afloren gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que els produeix un fet del passat encara sense resoldre. Cap d’ells s’imagina com acabarà la nit. Una nit que els té reservada una darrera sorpresa.

JUVENIL

“El noi de paper” de Jordi Folck –Premi Ramon Muntaner 2018- (Fanbooks)

D’un vell matrimoni de llibreters neix un fill de paper amb serpentines per cabells i llàgrimes de confeti. El noi de paper és un nen de cos fràgil, però amb una enorme intel·ligència i sensibilitat, perquè està creat des de les millors pàgines de la literatura mundial. Gràcies a la papiroflèxia, el noi de paper té l’habilitat de transformar-se en qualsevol cosa: un vaixell, un avió, una flor… Podrà sobreviure en el nostre món, governat per l’aparença física i l’interès material?

ASSAIG

“El llarg viatge de les dones. Feminisme a Catalunya” de Maria Àngels Cabré (Edicions 62)

El feminisme a Catalunya no va néixer ahir. Des de mitjans del segle xix, aquest moviment ha tingut grans figures, com Dolors Monserdà, Teresa Claramunt, Frederica Montseny, Aurora Bertrana, Anna Murià, Maria Aurèlia Capmany i Maria Mercè Marçal, entre d’altres. El llibre recull cinquanta textos fonamentals, tant individuals com col·lectius, de més d’una trentena de dones, algunes molt poc conegudes, que, des de finals del segle xix i al llarg de tot el segle xx, van apuntalar amb un posicionament contundent el feminisme a Catalunya.

CLÀSSIC

“Mirall trencat” de Mercè Rodoreda (Club Editor)

Mirall trencat és la més profusa de les novel·les de Mercè Rodoreda, un retrat de família al llarg de tres generacions, i un imponent retrat de dona amb la figura de Teresa Goday.

Zona de Séries i Llibres / Josep Maria Solé / Mònica Socias

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s