Vols llegir? Joan Pinyol i Bocaccio

Mònica Socias / Zona de Sèries i Llibres

Volem llegir, si! I per això incorporem al “Zona de Sèries i Llibres” dues noves propostes de lectura. Per un costat, “Avi et trauré d’aquí”, obra de l’escriptor i docent, l’anoienc Joan Pinyol, que posa títol al seu dinovè llibre. I per l’altra, un volum que recull la història d’un espai mític de la nit barcelonina, el “Bocaccio”.

“AVI ET TRAURE D’AQUÍ”, JOAN PINYOL (EDICIONS SALDONAR)

Amb aquesta frase, dita al seu difunt avi al Valle de los Caídos, l’escriptor i docent, l’anoienc Joan Pinyol, posa títol al seu dinovè llibre.

Professor de Llengua Catalana i literatura, ens narra una història real, la del seu avi Joan Colom, el cadàver del qual va ser traslladat sense el permís de la família, com tants d’altres, per enterrar-lo en una de les criptes del Valle, al costat del seu botxí.

El llibre està estructurat en dues parts, la primera, s’inicia en el moment en que el seu avi és mobilitzat per la República, i acaba poc després de la seva mort en un camp de presoners lleidatà.

La segona part documenta l’odissea de la família des de l’any 2008, la lluita per treure en Joan Colom del mausoleu franquista.

Som memòria, i amb aquest llibre, l’autor, Joan Pinyol, dona la mà als seus fills per que recordin el seu besavi i a nosaltres per que no oblidem una part de la història que encara no ha tancat portes.

“BOCACCIO ON PASSAVA TOT”,  TONI VALL (COLUMNA)

13 de febrer de 1967. la sala barcelonia “Bocaccio” obre les seves portes al soterrani del 505 del carrer Muntaner de Barcelona. el seu impulsor, el promotor cultural Oriol Regàs, amb l’ajuda de Xavier Miserachs i Teresa Gimpera.

Per la discoteca, o “Bocaccio Boite”, com també se la coneixia, hi va passar una llarga llista de personalitats, escriptors, cantants, cineastes, editors, models. Noms coneguts:  Guillermina Motta, Oriol Bohigas, Monica Randall, Serena Vergano, Juan Marsé, Rosa Regàs, Gonzalo Herralde, entre molts altres.

Bocaccio és una època, és història, un èxit empresarial i precursora del marxandatge, és creativitat, el temple de la Gauche Divine.  

En temps del tardofranquisme, va ser un espai d’alliberament i descoberta.

En aquest llibre en Toni Vall, periodista, comparteix amb nosaltres les converses amb algunes d’aquestes personalitats que han fet memòria del seu passat en aquesta discoteca, que van tancar les seves portes el juliol de 1985.

@brisafacultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s